Skip Navigation Links

Komma der giver mening


I Alkalær ønsker vi at sproget flyder let og ubesværet, og at tegnsætningen giver mening. Derfor følger vi Dansk Sprognævns anbefaling om at sætte komma uden såkaldt startkomma – det vil sige at der ikke per automatik sættes komma blot fordi der starter en ledsætning.

Således sættes der for eksempel ikke komma foran ”der”, ”hvad” og ”som om” i sætninger som ”Jeg kender én der hedder Knud”, ”Jeg ved hvad jeg skal gøre” og "Hun lader som om hun er overrasket”.

Dette er muligvis en torn i øjet på dig hvis du er vant til at sætte komma på den måde. Det beklager vi. Faktisk står den slags kommaer blot i vejen for forståelsen, og de sænker læsehastigheden (Carsten Elbro, 1992).

Vi mener helt oprigtigt at det tyskinspirerede startkomma er unødvendigt grammatisk funderet og i alt for mange år har givet en falsk tryghed, ligesom det har sat en bremseklods i det naturlige flow i sproget. På norsk og svensk er startkommaerne kvittet for mange år siden, og i engelsk og de latinske sprog har man aldrig haft dem.

Når landets højeste sproglige myndighed, Dansk Sprognævn, oven i købet anbefaler ikke at bruge startkomma, så mener vi ikke at der er så meget at være i tvivl om.
Vores korrekturlæser, Martin Lund, er i øvrigt specialist i tegnsætning, og hos ham i Skriverådet du kan finde mere indgående information om forskellen på komma med og uden startkomma. Desuden kan du hos Dansk Sprognævn finde kommareglerne.

Hvis du har overordnede pædagogiske spørgsmål i forbindelse med tegnsætning, er du velkommen til at kontakte Martin Lund via Skriverådet.

Alkalær ApS – Farendløsevej 35 – 4100 Ringsted – Telefon: 44 66 27 27 – e-mail: info@alkalaer.dk – CVR 38764683 – © 2023 ALKALÆR